Lokacija

Jadransko more je poluzatvoreni zaljev Mediterana koji seže duboko u središnji dio Europskog kontinenta. Svojim zapadnim i sjevernim dijelovima granici s Italijom, a sa Slovenijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom svojim istočnim dijelom. Jadransko more dugo je otprilike 800 km, a široko oko 200 km. Sa Mediteranom je povezano kroz Otrantska vrata.

Sjeverni dio Jadrana je pod velikim utjecajem okolne kopnene mase. Ukupna količina slatke vode koju rijeke ulijevaju u Jadran čini jednu trećinu ukupne količine slatke vode koja se slijeva u cijeli Mediteran. Relativno mala dubina sjevernog Jadrana, sa prosječnom dubinom oko 40 m, značajno doprinosi mijenjanju fizičkih i kemijskih karakteristika vode. Pogoršanje uvjeta dodatno je potencirano ljeti zbog ekstremnog zagrijavanja i promjena u slijedu vjetrova što dovodi do jake termalne stratifikacije gdje je površinska temperatura vode blizu 30°C. Zbog toga dolazi i do mijenjanja strujanja mora te sjeverni Jadrana tijekom ljeta biva gotovo odsječen od ostalog dijela Jadrana.
Hrvatska obala se proteže uz istočnu obalu Jadranskog mora. Taj dio, uz Hrvatsku obalu, djelomično je omeđen arhipelagom od preko tisuću otoka, od kojih je 60 naseljenih.

Projekt se odvija u području koje okružuje otoke Lošinj i Cres. Lošinjsko-Creski arhipelag je najsjevernija skupina otoka u Hrvatskom Jadranu. Obala je izvanredno raznolika; sastoji se od mnogo velikih i malih uvala i podvodnih špilja. Zbog toplih morskih struja koje prolaze oko Lošinja, otok ima relativno toplu klimu sa blagim zimama i ljetima. Gusta vegetacija, umjerena klima i čisto more čine Lošinj vrlo privlačnim otokom.

Naša se baza nalazi na istočnoj obali otoka Lošinja. Taj dio otoka zaštićen je okolnim otočićima. U ovim vodama pronađeno je više od 95 vrsta riba, a veliki predatori kao što su glavate želve (Caretta caretta), morski psi i tune često posjećuju ovo područje. Morski okoliš oko Lošinja je najčišći dio sjevernog Jadrana s podvodnom vidljivošću koja gotovo uvijek prelazi dvadeset metara.

Veli Lošinj utemeljen je 1280. godine. Stoljećima je Lošinj bio pod Venecijanskom upravom, a kasnije pod talijanskom vlašću. U šesnaestom stoljeću Venecija je dala izgraditi dvorac na otoku, od kojeg je danas ostala samo kula, koja je nedavno pretvorena u centar za posjetitelje. Samo mjesto izgrađeno je oko trgovačkog centra, a kuće starih pomorskih kapetana još i danas stoje kao spomen Lošinjske povijesti. Otok je poznat po svojoj blagoj klimi i čistom zraku te je često odredište za rehabilitaciju oboljelih od plućnih i alergijskih bolesti. Veli Lošinj ima poštu, bolnicu, više turističkih agencija, male hotele i trgovine.

Ured "Plavog svijeta" smješten je u na samoj rivi u Velom Lošinju, na prvom katu Lošinjskog edukacijskog centra o moru, Kaštel 24. Lokaciju teško možete promašiti jer će vas i oznake za edukacijski centar upućivati prema centru Velog Lošinja. Kuća za istraživače i volontere nalazi se samo 50tak metara dalje na uzvisini s koje se pruža fantastičan pogled na Kvarnerić, Pag i Velebit. Istraživački čamac usidren je također u lučici pored edukacijskog centra.

Adresa:
Institut Plavi svijet
Kaštel 24
51551 Veli Lošinj
Hrvatska

Pronađite nas na Google Maps!